czwartek, 31 maja 2012

SH & C MENU # 8 | CYDRY!

Cydry Henry Westons oraz Artisanal Le Brun
Maj 2012

Z przyjemnością chcielibyśmy zaprosić Państwa na francuskie i brytyjskie cydry, które właśnie pojawiły się
w naszej kawiarni. Oto krótki opis każdego z nich:

· Henry Westons - Old Rosie | 0,5 l | 15 zł
  Pierwszy w Polsce cydr typu „scrumpy” tzn. posiadający naturalny osad pozostały po
  fermentacji.W smaku jest półwytrawny z wyraźnym jabłkowym posmakiem o zawartości
  alkoholu 7,3%. Bardzo doceniany przez brytyjskich koneserów. Na swoim koncie posiada
  wiele nagród, które podkreślają jego styl oraz międzynarodową, ponadczasową markę.

· Henry Westons - 2010 Vintage | 0,5 l | 15 zł
  Prawdziwy angielski cydr z wiekowymi tradycjami o zawartości alkoholu 8,2%.
  Według koneserów najlepszy cydr dostępny w Polsce. Henry Weston Vintage, zrobiony z              
najlepszych jabłek z jednorocznego zbioru. Zostały one dobrane przez producenta jako
  najlepsze jabłka z danego rocznika. Cydr dojrzewał w dębowych kadziach w celu nadania        
specjalnego charakteru i bogatego smaku, pozostającego długo w ustach.

· Henry Westons - Extra Dry | 0,5 l | 15 zł
  Bardzo wytrawny i orzeźwiający cydr o zawartości alkoholu 6,5%.Posiada delikatny
  oraz  wyraźny smak z  subtelnymi nutkami owoców tropikalnych, cytryny i pieprzu.
  Idealny  jako aperitif, pasuje również do sałatek, podsmażanych zielonych warzyw,
  łososia oraz sera.


· Cidre Artisanal Le Brun - Doux, słodki | 0,75 l | 26 zł
· Cidre Artisanal Le Brun - Brut, wytrawny | 0,75 l | 26 zł
  Wytwarzany w rodzinnej cydrowni Le Brun we francuskiej Bretanii od 1955 roku.
  Jego produkcja zaczyna się od dokładnie selekcjonowanych odmian jabłek. Następnie
  przechowywane są w specjalnych skrzynkach drewnianych przez trzy tygodnie, wtedy
  nabierają smaku i aromatu. Kiedy są już gotowe zostają zgniecione, a sok wraz z
  miąższem odpoczywa w zbiornikach. Pozwala to na uniknięcie gorzkiego posmaku.
  Proces fermentacji jest całkowicie naturalny i umożliwia wytworzenie cydru musującego
  bez sztucznego dodawania dwutlenku węgla. Cydr nie jest pasteryzowany, aby zachować
  naturalny i pełny smak.
  Zwycięzca prestiżowego międzynarodowego konkursu: International Cider Challenge 2011.

Serdecznie zapraszamy i pozdrawiamy :)

SH & C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz